kvasene potraviny
Uncategorized @cs

6 kvašených potravin, které stojí za vyzkoušení

K tomu, abyste podpořili své zdraví, stačí trocha kvašeného každý den. Nejenže fermentované potraviny mají pozitivní vliv na naše střeva a tím i imunitu, ale jsou i plné chuti. Slané, kyselé, sladké nebo umami – páté chuti, která doplňuje a zvýrazňuje ostatní chutě.

Vybrali jsme šest našich fermentovaných oblíbenců, které byste určitě měli ochutnat. A k nim přidali pár zajímavostí a tipů, jak si je co nejlépe vychutnat a co vám přinesou za benefity. 

1. Kvašená zelenina

Fermentovaná zelenina obsahuje bakterie mléčného kvašení, které podporují zdravá střeva a tím i imunitu. Je skvělým zdrojem vitamínů a enzymů, které podporují trávení.  Krátce kvašená zelenina – takzvané pickles – je hotová už za pár dní a v lednici vydrží několik týdnů. Dlouze kvašená zelenina v chladu vydrží klidně i celou zimu. A v lednici pak už jen čeká na příležitost, až si budete chtít dopřát něco rychlého a přitom výživného. 

Tuhle křupavou pochoutku už nemusíte dál tepelně upravovat. Můžete si ji vychutnat samotnou, jako přílohu k hlavnímu jídlu, přidat ji do čerstvého salátu nebo rozmixovat jako základ pro dipy a pomazánky.

A kdybyste se do její výroby chtěli pustit sami, na našem Instagramu pro vás máme jednoduchý recept.

Různé druhy kvašené zeleniny máme od Dobrot s příběhem. V sociálně terapeutické dílně v Davli u Prahy vznikají výborné nakládané potraviny jako produkt pracovní terapie lidí, kteří mají zdravotní omezení. A musíme zmínit, že máme i jejich výborné nakládané sýry.

kimchi a zelenina

2. Kimchi

Kvašená zelenina kimchi je tradiční korejskou specialitou, která se rychle stala oblíbenou po celém světě. A není se čemu divit. Tento křupavý salát z pekingského zelí, bílé ředkve, jarní cibulky, chilli, zázvoru, mrkve, česneku a sojové nebo rybí omáčky skvěle doplňuje asijskou kuchyni nebo ozvláštní saláty. 

My nabízíme veganské a nepasterované kimchi ze Svobodného statku Na Soutoku v pálivé i nepálivé variantě. A pokud si chcete pro začátek jen vyzkoušet, jak vám bude chutnat, máme u kasy i kimchi od Huhu chilli na váhu

Svobodný statek na soutoku se věnuje se aktivitám spojeným s biodynamickým zemědělstvím. Nabízí zeleninu v bio-kvalitě a výrobky vznikající převážně ruční prací přímo na statku. V provozu jim pomáhají lidé se speciálními potřebami. A nám vozí nejen lahodné kimchi, ale červené a bílé kysané zelí. 

 3. Kysané zelí

Kysané zelí je v Čechách nejčastěji fermentovaná zelenina a už neodmyslitelně patří k tradiční české kuchyni. Krouhané hlávkové zelí, bílé nebo červené, prosolené a ochucené nejčastěji kmínem, dozrává pomalým kvašením několik týdnů. A je trvanlivé, takže nám dodá to, co potřebujeme i během zimních měsíců. Tento výživový zázrak je skvělým zdrojem vlákniny, minerálů a vitamínů, především vitamínu C. Ne nadarmo se mu dřív říkalo “všelék”. 

kysane zeli

4. Kombucha

Možná už jste setkali se zvláštně vypadající placatou “houbou” ve sklenici. I když na první pohled nemusí vypadat nejatraktivněji, je pro naše tělo nesmírně přínosná. Osvěžující a jemně perlivý nápoj vzniká z oslazeného zeleného nebo černého čaje, ve kterém se nechá několik dnů pracovat kombuchová kultura. Ta při kvašení vytváří mnoho hodnotných látek a vitamínů. Jestli vás zajímá, jak si ji vyrobit doma, podívejte se na video s naší provozní a pěstitelkou kombuchy, Eliškou.

Rodinná firma Voelkel podporuje regionální pěstování ovoce v sadech, a tím se snaží zachovat rozmanitost živočišných a rostlinných druhů. Pracuje zcela bez genetického inženýrství a všechny suroviny použité při výrobě pocházejí z bio zemědělství. 

kombucha

5. Jablečný ocet

Podporuje trávení a hubnutí a zahání chuť na sladké. Hodí se do salátových zálivek, dochucování pokrmů nebo ke konzervování potravin. S vodou je skvělý drink pro ranní nastartování. A kromě toho je opravdu univerzálním pomocníkem – využijete ho i při péči o pleť a vlasy a dokonce úklidu domácnosti – skvěle totiž čistí. Neodolají mu ani octomilky, a proto se hodí jako návnada do jejich lapače. O jeho přínosech jsme se rozepsali na našem facebooku.

U nás najdete kvalitní nepasterovaný jablečný ocet Beutelsbacher, vyrobený zkvašením moštu čerstvě vylisovaného pouze z demeter jablek. Čerstvá nefiltrovaná jablečná šťáva pochází z biodynamického zemědělství. Je bez lepku, veganský a raw.

6. Tempeh

Tempeh původně pochází z Indonésie. Díky tomu, že je výbornou bezlepkovou alternativou masa plnou bílkovin, vitamínů a minerálů se ale stal oblíbeným i na dalších kontinentech. 

My odebíráme sojový tempeh od Soyky, který vzniká fermentací geneticky nemodifikovaných BIO sójových bobů pěstovaných v Rakousku. Je snadno stravitelný, neobsahuje konzervační látky, umělá barviva ani aromata.

Kromě tradičního tempehu ze sójových bobů se může vyrábět i z fazolí, hrachu a lupiny.

Nám chutná orestovaný na pánvičce s trochou mleté uzené papriky a sojové omáčky a servírovaný s kysaným zelím. 

 

Kvasit se dá zkrátka téměř vše – zelenina, ovoce, mléko nebo třeba luštěniny. A také kvašených produktů je na výběr opravdu mnoho. V Bezobalu najdete kromě už zmíněných třeba oblíbené kysané mléčné výrobky z Bělečka nebo kváskové chleby od Šťastné kozy. Všechny tyto dobroty jsou výborně stravitelné a výživné zdroje prospěšných látek.