Kimchi Bezobalu
Uncategorized @cs

Proč zařadit fermentované potraviny do jídelníčku?

Fermentované potraviny a nápoje mají příznivý vliv na střeva, a ta jsou zásadní pro naši imunitu. V ročním období, kdy máme omezený výběr čerstvých, sezónních a lokálních potravin, jsou ty kvašené a kysané ideálním zdrojem vitamínů a mnoha prospěšných látek. A pokud přes svátky dostalo vaše trávení zabrat a převládá u vás poctivá zimní strava, odlehčí mu.

Kvašení je jeden z nejstarších způsobů zpracování přebytků a dlouhodobého uchovávání potravin, které se používalo ve všech nám známých kulturách. 

Je to skvělý způsob, jak potraviny přirozeně konzervovat tam, kde není možné je zmrazit, tepelně upravit nebo usušit. S dostupností lednic, mrazáků a rozvojem chemie v potravinářství zájem o fermentaci ubýval. Tato tradice se vrací až teď, spolu s tématem opravdového jídla, celistvých potravin a zdraví střev. 

Celkově se nějakým způsobem fermentace vyrábí třetina všeho, co konzumujeme. A není divu. Kvašením se nejen prodlužuje trvanlivost, ale je zdravé, levné i chutné

fermentovaná zelenina

Proč se pustit do fermentace?

Zlepšuje stravitelnost

Složitější látky, zejména sacharidy, se kvašením mění na jednodušší, pro tělo využitelnější látky. Potraviny se stávají stravitelnější a výživnější a to pomáhá našemu trávení.

Zlepšuje chuť 

Kvašení mění chuť potravin ze sladké na příjemně kyselou. Díky působení kvasinek také vzniká oxid uhličitý, který vytváří perlivost nápojů a nadýchanost kváskového pečiva. V sojových omáčkách a misu zase vznikají přírodní glutamátové soli, tedy umami. Ty zvýrazňují všechny ostatní chutě – slanou, sladkou, kyselou a hořkou.

Podporuje imunitu

Většina imunity se nachází ve střevech. A právě kvašené produkty podporují jejich správné fungování. 

A jaké jsou nejčastěji fermentované potraviny? 

  • Kvašená zelenina – kysané zelí, kimchi, kvašené okurky
  • Kysané mléčné výrobky (a jejich rostlinné alternativy) – jogurt, kefír, zákys, acidofilní mléko, zrající sýry
  • Fermentované luštěniny – tempeh, sojová omáčka, miso, natto
  • Fermentované obiloviny – kváskové pečivo, chléb
  • Fermentované nápoje – pivo, víno, cider, cidre, medovina, kombucha
  • Octy – jablečný ocet, umeocet

 

Většinu z nich najdete i u nás v Bezobalu. Rádi vám dáme ochutnat třeba kimchi na váhu, rozlévanou medovinu nebo si můžete si na zkoušku odlít třeba sojovou omáčku.

kimchi na vahu

 

Zaujaly vás některé produkty? V příštím blogovém článku vám některé z nich přiblížíme.

 

Chcete se sami pustit do kvašení?

Kvasit můžete skoro každou zeleninu, ale je vhodné kombinovat druhy s podobnou tvrdostí. Třeba bílé a červené zelí, zelí s jablky nebo mrkev s květákem.  Doma si můžete připravovat i vlastní tempeh, jablečný ocet a limonády. 

Více o kvašení najdete třeba na blogu Zkvaseno.cz, ve facebookových stránkách a skupinách (např. Fermentujeme) nebo v knihách Síla přírodní fermentace od Sandora Ellixe Katze.