bezobalu kliceni
Uncategorized @cs

Namáčení a klíčení – probuďte k životu rostliny i sebe

Pusťte se do probouzení luštěnin, semínek a ořechů. Je rychlý a levný způsob, jak během zimy, kdy je nedostatek čerstvé úrody, doplnit vitamíny a nakopnout imunitu. Pokud se nemůžete dočkat jara, prvních výhonků a úrody, domácí klíčení a namáčení jsou skvělé způsoby, jak si i v chladnějším období dopřát něco čerstvého ve vašem jídelníčku.

Pozvěte trochu zeleně k sobě domů. Je to zdravé, levné a každý to hravě zvládne. Proberte rostliny ze zimního spánku a udělejte je výživnější a chutnější. Téměř všechny lušteniny, obiloviny i semínka zeleniny a bylin a ořechy se dají namáčet a klíčit. Nebo i pražit.

Proč namáčet? 

Suchá semínka, zrna, fazole a ořechy jsou vybaveny enzymy, kvůli kterým jsou hůře stravitelné. Při namočení (a případně následném klíčení) se postupně obsah těchto enzymů snižuje. Zároveň se tím aktivuje zásoba živin, která se skrývá pod slupkou. Také se zlepšuje jejich chuť –  jsou jemnější, “krémovější”, a méně trpké. A zvětší se i jejich objem (většina obilovin a ořechů svou váhu i zdvojnásobí). A co je skvělé –  namočené luštěniny a obiloviny tolik nenadýmají. 

Doba namáčení se liší podle druhu. Potom si můžete vybrat, jestli probuzené semínko nebo ořech rovnou sníte, budete ho vařit nebo ho dál klíčit. 

Měkčí ořechy, jako kešu, makadamy a piniové ořechy, mají vyšší podíl tuku a proto je nenamáčíme, aby nedošlo k jejich fermentaci. 

Proč pražit?

Pražením se také zlepšuje chuť a stravitelnost. Můžete je pražit v troubě nebo na pánvi na mírném stupni. Dozlatova opražené slunečnicové semínko se skvěle hodí do salátu a pukající dýňové semínko zase do dýňové polévky. Inspirujte se na našem instagramu

Proč klíčit?

Klíčky jsou plné prospěšných látek, které tělu pomáhají s detoxikací a podporují trávení i imunitu. 

Naklíčená rostlinka je plná vitamínů, minerálů, bílkovin, železa, hořčíku, kyseliny listové a riboflavinu (vitamin B2). 

My navíc milujeme jejich svěží chuť. Naklíčit se dají různé luštěniny, semínka a obiloviny. A zvládne to každý! Pokud chcete začít zvolna a nebo nevíte co bude jak chutnat, můžete si u nás nabrat od všeho možného jen trochu na vyzkoušení. 

Důležité je jen to, aby zrna a semena byla vcelku, nepoškozená a neloupaná (i když třeba taková slunečnice je výjimka, ta zvládne naklíčit i oloupaná).

Co vše můžeme klíčit?

Ke klíčení jsou vhodné luštěniny, obiloviny, některá semínka zeleniny a dalších rostlinek. Můžete použít to, co máte běžně v kuchyni. Nejvhodnější jsou ale semínka určená přímo na klíčení. Určitě doporučujeme vybrat si ta v BIO kvalitě. U nich máte jistotu, že nejsou chemicky ošetřená a neobsahují látky použité při konvenčním pěstování, například pesticidy. 

Na klíčení se nehodí ani loupaná a tepelně upravená semena a velké druhy fazolí (bílá fazole, pinto, červená ledvina) – pouze naklíčené jsou tvrdé a špatně stravitelné. 

 

lusteniny bezobalu

  • Objevte kouzlo naklíčených luštěnin 

Z luštěnin jsou ke klíčení vhodné hrách, cizrna, fazole adzuki a červená čočka (pouze celá, loupaná nenaklíčí). My jsme si zvláště oblíbili mungo a všechny naše druhy čočky, protože ty klíčí jako o život.

A komu by se na ty křupavé výhonky chtělo čekat. 🙂  

Stačí je na pár hodin namočit do vody, propláchnout a dát do klíčící nádoby. Tu zavíčkovat nebo zakrýt látkou a zagumičkovat, otočit dnem vzhůru a nechat všechnu přebytečnou vodu vykapat. Pak proplachovat vodou 2-3x denně. A během několika dní si už můžete pochutnávat na čerstvých rostlinkách. 

Na luštěniny nepotřebujete žádné speciální nakličovací nádoby. Stačí vám i obyčejný kuchyňský cedník

Můžete si je snadno vyrobit doma z plastových lahví a tetrapaku, do kterých uděláte otvory tak, aby mohla přebytečná voda z nádob odtékat. Hodí se i obyčejná zavařovačka. Stačí když do víka (ideálně plastového) uděláte otvory nožem nebo otvírákem na víno. Na zakrytí nádoby můžete použít místo víčka na zakrytí plátýnko, plenu, gázu nebo jinou čistou a prodyšnou látku. 

Tip: Nemáte vhodné nádoby? Přijďte si vybrat do našeho bazaru obalů.

  • Vstávej semínko

Semínka je třeba nejprve namočit. Doba máčení se opět liší podle rostlinek. Potom vodu slijte, semínka propláchněte a rozprostřete je na sítko tak, aby nebyly v moc vysoké vrstvě na sobě, ideálně jen v jedné, maximálně dvou (jdou výborně rozetřít nožem). Během klíčení semenům měňte vodu a minimálně 2× denně je proplachujte, aby se do nich nepustily plísně. A dejte také pozor, aby vám nezaschla. 

Pokud nemáte speciální klíčící sítko, nakličovat můžete i na jemném kuchyňském sítku, v sítku na čaj, na utěrce, buničině, talíři s rozprostřenou vatou nebo klasicky v hlíně. V každém případě je potřeba semínka udržovat stále vlhká, třeba rosením sprejovým rozprašovačem. 

Semínka je možné klíčit v praktických klíčících miskách, kde si vezmou jen tolik vody, kolik potřebují – nevyschnou a ani nezačnou plesnivět. Pro semínka, která okolo sebe po namočení vytvoří gel (rukola, řeřicha a lněná semínka) je ideální nakličovací sítko s miskou. Budou spokojená, pokud miska pod nimi bude po celou dobu klíčení až po okraj plná vody tak, aby se jí jen lehce dotýkaly.

Z obilovin nejrychleji klíčí žito, ostatní – pšenice, ječmen a oves potřebují přibližně den navíc. Při klíčení štěpí škroby na cukry a může vás překvapit, jak zesládnou. Skvěle tak dochutí živé obilné kaše nebo granolu.

 

seminka kliceni bezobalu

 

A jak nám ještě klíčky chutnají?

Ty luštěninové se hodí na zpestření asijských polévek Pho Bo, poke bowls, kari omáček. Skvěle se doplňují s limetkou a koriandrem. Mungo je výborné s rukolou, pečenou řepou a balkánským sýrem.

Naši předci si zase tradičně na jaře připravovali pučálku – naklíčený a opražený hrách. Nám zachutnal se sójovou omáčkou.

Čerstvý chleba s máslem posypaný klíčky vojtěšky (Alfalfa) nebo brokolice udělá dojem a malé lístečky chutnají opravdu svěže. Křupavé rostlinky ozdobí i saláty a polévky. 

Do vařených jídel je dobré klíčky přidávat až nakonec, aby si uchovaly co nejvíce vitamínů a minerálů. V lednici pak vydrží až dva týdny a mrazáku ještě déle. 

 

Pojďte s námi tohle jaro klíčit – připravili jsme pro vás přehled, který si můžete stáhnout a vytisknout.