permaseminka bezobalu
Uncategorized @cs

Přivítejte jaro semínky

Příroda se pomalu probouzí a začíná se zelenat. Pozvěte trochu zeleně k sobě domů a vypěstujte si svou vlastní úrodu. Pečlivě jsme pro vás vybrali ty rostlinky, kterým se bude dařit i ve skromných, městských podmínkách. A tak vám bude stačit i truhlík nebo květináč na balkoně.

Zasaďte si permasemínka

Právě teď je vhodný čas na vysetí semínek. A tak v našich prodejnách nově najdete permasemínka z rodinné ekofarmy na Hané, od Marka Kvapila, který je nejen prodává, ale i pěstuje.

Název permasemínka vznikl spojením slov „permakultura“ a „semínka“.  Permakultura je sada ekologických principů a etických hodnot, podle kterých Marek vybírá a testuje odrůdy.  Skrz permasemínka chce dělat zahrádky pestřejší a zdravější. Vytváří a udržuje kolekci starých, krajových a zapomenutých odrůd.

permaseminka marek

V čem se liší permasemínka od ostatních? 

  • Permasemínka kupujete jen jednou. Jsou totiž nehybridní a tedy vhodná k dalšímu množení. Každý rok můžete semínka z vašich plodů posbírat, nasušit je a příští rok zasadit. Nemusíte je kupovat každý rok znovu a tím šetříte i vaši peněženku. Běžné hybridní odrůdy (označované i F1), nejsou geneticky stabilní a neuchovávají si své vlastnosti. Ztrácí chuť i odolnost k chorobám.
  • Pěstují se v České republice a jsou tak zvyklé na podmínky naší země. Jsou tedy vhodné pro nadšené drobné pěstitele a ekologické zahrádkáře.
  • Při jejich pěstování se nepoužívají chemické postřiky. Většina běžně dostupných odrůd je přizpůsobena průmyslovým podmínkám a používání pesticidů, herbicidů, syntetických hnojiv

A lokálnost se týká i Marka, který na své Semínkové farmě na Hané veškerá nabízená semínka sám vypěstoval v tuzemských podmínkách. Odrůdy, které nabízí, sám používá, doma z nich vaří, ví jak chutnají. Nabízí to, co má vyzkoušené a co se mu zdá dostatečně dobré nebo zajímavé. Jiná než vlastní semínka neprodává.

A jaká ověřená semínka v Bezobalu najdete? 

  • Chilli papričky (odrůdy Divoká chilli a Numex Twilight)
  • Rajčata (odrůdy Red Robin, Micro Tom a Bogus Fruchta) – budou mít ráda i váš balkon
  • Mrkve (odrůda Parmex) – bude úspěšná i v truhlíku
  • Bylinky (meduňka, bazalka Envigor i thajská, libeček a roketa) – budou vyjímat i v květináči za oknem

Krásné návody na jejich pěstování  (i blog plný dalších zajímavostí) najdete na Markových stránkách.

Tip: Založte Semínkárnu

V některých knihovnách nebo komunitních centrech po naší zemi můžete najít Semínkárnu – krabici plnou popsaných pytlíčků se semínky. Lidé si z ní mohou brát nebo přidávat. Zřídit ji můžete ale klidně sami, se sousedy nebo přáteli.

Trvanlivost semínek záleží na druhu a skladování. Svědčí jim suché a chladné prostředí. V mrazáku mohou některá vydržet dokonce až 20 let. 

Kromě permakulturní limitky do truhlíků u nás tradičně najdete semínka vhodná i na klíčeníBrokolici, řeřichu, bazalku a rukolu. Klíčky jsou hotový poklad plný zdraví. K jejich klíčení stačí i obyčejný keramický talířek a sprejový rozprašovač. Rozprostřete semínka tak, aby byly ideálně jen v jedné, maximálně dvou vrstvách na sobě a udržujte je stále vlhká rosením. Neměla by zaschnout ani plavat ve vodě.

Zajímá vás víc o klíčení? Nebo namáčení? Připravili jsme pro vás přehled, který si můžete stáhnout a vytisknout.

Nechce se vám nic pěstovat? Vyrazte do přírody na jedlé plevele. 

Kopřiva a bršlice rostou jako správné plevely skoro všude. Jsou výborné na detoxikaci a navíc skvěle chutnají v polévkách nebo omeletě. Česnek medvědí a podivný i divokou pažitkou najdete v lesích, česnáček roste ve vlhčích místech. Je krásně křupavý a hodí se do salátů. Z přebytků kopřiv nebo česneku můžete také vyrobit výborné pesto. Nám chutná namixované s našimi bio slunečnicovými semínky a panenským olivovým olejem.