Uncategorized @cs

Éterické oleje jako prevence proti hmyzu

I když jsme milovníky všech živých tvorů, některé jedince z hmyzí říše si raději přeci jen držíme dál od těla či našich domovů. Ale jak na to ekologicky a šetrně? Jde to jednoduše a ještě k tomu voňavě. Udržet hmyz v uctivé vzdálenosti vám mohou pomoci éterické oleje. Síla rostlin schovaná v každé kapce bez problémů zabalí hmyzákům jejich pár švestek do batůžku a pošle je o dům dál. Vás navíc potěší provoněným domovem. A co na koho platí? 

Mravenci

  • Éterické oleje: Cedr, máta, hřebíček, citronela, pomeranč, pačuli, tea tree

Jednou z možností je vyrobit si sprej a aplikovat ho dle potřeby na místa, kde se tito pracanti nejčastěji vyskytují. Postřik opakujte dokud se mravenci nevzdají. Použít můžete například 10 kapek tea tree oleje, 15 kapek mátového oleje, 3 kapky pomerančového oleje, půl dcl vody a půl dcl vodky (alkohol pomáhá k rozpuštění olejů ve vodě). Další možností je nakapat éterické olejíčky na něco porézního (např. vata, neglazovaný kousek keramiky, kousek dřeva, kolíček, kousek látky, miska s pískem či solí) a tyto voňavé odpuzovače pak rozmístit na všechna místa, kudy tušíte, že k vám nevítaní návštěvníci lezou. Jelikož jsou éteráčky prchavé povahy, je nutné čas od času odpuzovače obnovit a nakapat olejíčky znovu.

Šatní mol

  • Éterické oleje: Levandule, cedr, citrusy

Nejjednodušší metodou je opět výroba odpuzovače. Stejně jako v případě mravenců použijte cokoli porézního a navoněnou věc umístěte do šatní skříně. Pokud by se vám nechtělo nic tvořit, můžete si pořídit některé z mýdel ovoněných danými éteráčky a po vzoru našich babiček ho dát do skříně. Kromě toho, že vám moli zamávají bílým šátkem, bude vaše prádlo báječně provoněné.

Bezobalu éterické oleje

Potravinový mol

  • Éterické oleje: Hřebíček, cedrové dřevo, citron, vavřín, levandule

Hned ze začátku je nezbytné upozornit na to, že spíž není šatní skříň. S aplikací éteráčků tak buďte obezřetní a používejte je tak, aby nemohlo dojít k načichnutí potravin. Neumisťujte je poblíž papírových či látkových obalů s potravinami a dalších věcí, které rády přejímají pachy. Vůně jsou sice fajn, ale mouka vonící po levanduli není úplně to pravé ořechové. Pokud máte podezření, že by k tomu ve vaší spíži mohlo dojít, použijte spíše klasické feromonové pásky. 

Pokud se rozhodnete pro éteráčky, můžete použít stejné metody jako u molů šatních. Tedy olejíček nakapat na cokoliv porézního (např. vata, neglazovaný kousek keramiky, kousek dřeva, kolíček, kousek látky, miska s pískem či solí) a navoněnou věc pak jednoduše umístit do spíže.

A jeden super tip ze spíží našich babiček. Osobně jsme se sice molů neptali, ale prý opravdu neradi tiskařskou čerň. Není tedy nic jednoduššího, než jako prevenci použít přečtené novinové plátky a vystlat jimi police. Navíc to i pěkně vypadá. 🙂

Mouchy

  • Éterické oleje: Levandule, citronela, máta peprná

Jak na ně? Snadno. Využijte aromalampy, či ještě lépe, difuzéru. Tuto metodu máme snad ze všeho nejradši. Kromě toho, že mouchy udrží dál od vašeho domova, tak ještě báječně provoní každý kout. Pokud ani jedno zařízení nevlastníte, můžete samozřejmě i zde použít odpuzovače vyrobené z porézních materiálů. V tomto případě nejsou ale tolik účinné. 

Octomilky

  • Éterické oleje: Citronela, cedr, skořice, máta, citronová tráva či eukalyptus

I když jsou ještě o kousek otravnější než mouchy, platí na ně úplně ty stejné metody. 🙂