Uncategorized @cs

Tam, kde žije Jitka a starý Pedro

Měli jste někdy pocit, že se zastavil čas? Nebo že jste někde, kde plyne jinak než „normálně“? Já ano, celkem nedávno a nedaleko. Deset kilometrů od Hradce Králové autem nebo osm kilometrů koňmo leží víska Bělečko, a v ní farma Ranč Bělečko. Z téhle farmy dvakrát týdně vyráží do všech směrů Čech dodávka se zásobami úžasných mléčných kravských a kozích produktů. Mimo jiné každé pondělí i do všech prodejen Bezobalu. Ranč Bělečko je totiž jeden z mála dodavatelů na českém trhu, který nám dokáže dodávat mléko ve vratném skle. 

Přijíždíme ráno, ale jen tak tak. Dojde nám nafta právě před branou farmy. Pan Holman, pro nás Marek, nás vítá a provází farmou. Vládne tady až ospalá atmosféra. Sedá na mě všeobjímající klid. Vítá nás i Tonda, chlupatý pes, který je tady doma a stává se naším průvodcem na každém kroku. Zvířata – koně, kozy, krávy – jsou na pastvinách, proto je tu tak prázdno. Celoročně se chodí „domů“ jen podojit, schovat a dokrmit. Seznamujeme se se starým cirkusovým poníkem Pedrem, prý pátým nejstarším poníkem v republice. Z užitkového hlediska zvíře k ničemu, tady na ranči si spokojeně dožívá. 

Je potřeba vykydat hnůj ve stájích pro zvířata, rozházet novou podestýlku, vytřídit a uvařit na primitivních venkovních kamínkách brambory pro prasata. Dáváme se do práce. 

Součástí farmy je hospoda s venkovním posezením. V tuhle denní dobu je prázdná. K obědu dostáváme hovězí guláš s cibulí a chlebem. Seznamujeme se s manželkou Pavlou a Jurou. Jura je ze zakarpatské Ukrajiny a na farmě zastává téměř všechno okolo zvířat. Má tady dobře placenou práci. Jeho žena a děti žijí na Ukrajině. Jezdí za nimi nebo oni sem.

Mlékárna na výrobu mléčných produktů je v prostorách farmy. Tam, na osmnácti metrech čtverečních (!) vzniká všechno. Skvělý tvaroh, čerstvé sýry, smetany, kefíry, jogurty. Vše v bio kvalitě, čisté, lahodné. Představovali jsme si něco většího – více krav, více lidí, větší mlékárnu. Těch 17 pokojných krav vyprodukuje přibližně mléka 2000 litrů týdně, které se přímo tady postupně zpracovává. 

Mléko „jerseyek“ je jiné dokonce i na pohled. Má jemně nažloutlou barvu. Také skrývá více vápníku (o 15% více) a bílkoviny (o 20% více) než běžně dostupné mléko ostatních plemen. Obsahuje 6-7% tuku (běžné mléko 1,5 – 3,5%, farmářské 4%). Od některých zákazníků majících intoleranci na bílkovinu beta kasein také víme, že mléko z Ranče Bělečko dobře snáší a mohou ho pít. Je to tím, že mléko není homogenizované a také obsahuje lépe stravitelnou bílkovinu beta kasein 2 obsaženou v mléce původních starých nepřešlechtěných plemen. 

Jura přivádí z nedaleké pastviny koně. Čistíme je, sedláme a vyjíždíme na projížďku. Míjíme ohrady, pastviny, okolní lesy a louky. Poznáváme pasoucí se zvířata a vypadají spokojeně. Večer s Jurou zaháníme krávy z pastvin na dojení. Zná je jménem a jdou v podstatě samy.

Malá sametově medová rohatá kráva s velkýma krásnýma očima. Tak bych Jitku popsala já, ale určitě ne chovatel odborník. Jitka je jedna z krav méně rozšířeného, ale o to zajímavějšího plemene Jersey, žijících na rozlehlých pastvinách Ranče Bělečko. Jedna z několika málo tisíců krav tohoto plemene, které se celkově v Česku chovají. Na rozdíl od nejrozšířenějších holštýnek, kterých jsou stovky tisíců. Jerseyka je navíc kráva do nepohody, dobře snáší tepelné letní stresy a přímé sluneční záření.

Kravským očím se těžko odolává. Tady je to opravdu láska na první pohled, kterou umocňuje, co se o plemeni později dočtu: „Pochází ze stejnojmenného ostrova v kanálu La Manche. Místní lidé jsou milí, otevření, ohleduplní, pracovití, čistotní, hrdí, přátelští, zvědaví a sebevědomí. To jsou také základní charakterové vlastnosti jerseyek na celém světě.“

Marek nás nepřestává fascinovat – nakažlivá energie a humor, zajímavé příběhy, barvité zkušenosti. I když jsme jedni z top deseti odběratelů jeho produktů, je znát, že důležití pro něj jsou všichni. Provoz farmy se přece jen musí vyplácet, farmu je potřeba udržovat, zvířata potřebují péči, pro produkty se musí najít odbyt. Výrobu je potřeba rozvíjet, aby se člověk udržel.

Bohužel se i Ranč Bělečko ocitl během posledních covidových nelehkých let ve velkých nesnázích. Pokles poptávky po kvalitních produktech je značně zasáhl a ocitli se ve ztrátě. Do nekomfortní situace se dostávají i zvyšováním cen energií, na kterých je mlékárna závislá a nárůstem cen skla spojeného s krachem části skláren.  

Dozvídáme se různé úsměvné zajímavosti z chovu zvířat. Že je koza chytrá a otevře si sama vrata se obecně ví, že je také „rozpustná“ už méně. Nesnáší totiž vlhko a déšť. Na rozdíl třeba od ovce, která na sebe nechá trakaře padat.

Ráno snídaně s kakaem z čerstvého mléka. Na cestu dostáváme kanystr s naftou a pak už loučení a cesta z farmy do města. 

Děkujeme za přijetí. Je pro nás důležité vědět, co prodáváme a na produkty z Ranče Bělečko jsme právem pyšní.

Sylva Vozková, provozní prodejny na Hradčanské (a máma tří dětí)