Uncategorized @cs

Týden bez odpadu – přijďte si ulovit poklad

Máte doma věci, které už nepotřebujete a nevíte, jak se jich zbavit? Nechcete je jen tak vyhodit, protože by ještě někomu mohly udělat radost?  A slyšeli jste o swapech, freeshopech nebo výměnných bazarech?

My jsme se rozhodli výměnný bazar uspořádat v našich prodejnách, a to v rámci mezinárodní akce Týden bez odpadu, jejímž cílem je inspirovat k předcházení vzniku odpadu a udržitelnějšímu životnímu stylu.

Jak na to? 

Od 5. do 11. září k nám do prodejen můžete přinést věci, které už nechcete a odnést si to, co vám udělá radost. Na každou prodejnu jsme připravili papírové pytle, do kterých stačí vložit přinesené věci a vybrat si z nich co se vám líbí. Za vaše úlovky nemusíte nic platit. Noste prosím jen pěkné a čisté věci, které ještě potěší někoho dalšího. Nejde o kvantitu, ale o kvalitu. Do bazaru přijímáme jen menší věci, do prodejen se nám nevejde nábytek nebo objemnější předměty. 🙂 Donést můžete třeba šaty které vám už nesedí, knížku co už jste přečetli, hračky se kterými už si u vás nikdo nehraje, vybavení do kuchyně které už nepotřebujete, okoukané dekorace a podobné věci.

Týden bez odpadu 2022

Týden bez odpadu pořádají v České republice naši přátelé ze Zerowasters (zdroj: zerowasters.cz)

Swapy, výměny, freeshopy

Swapy, tedy výměnné bazary, jsou pořádané čím dál častěji. Můžete to zkusit i vy. Začít třeba s kamarády u vás doma, a až se osmělíte, tak zkusit nějaký větší pro širší veřejnost. Nebo se připojit k nějakému ve vašem okolí – spoustu jich najdete na Facebooku. Pravidla swapu si můžete určit podle sebe. Základem je přinést co už nevyužijete a odnést si to co potřebujete. 

Pokud se nechcete hned vrhat do pořádání akcí, tak můžete založit tzv. freeshop – místo ve vašem domě, sídlišti nebo škole, které je určené pro výměnu věcí. Stačí dát například ke schránkám v domě krabici s milým vzkazem sousedům a pak jen počkat, až se to k velké radost všech ujme (vyzkoušeno autorkou textu už ve čtyřech domech). Měnit můžete oblečení, doplňky, knihy, domácí potřeby, rostliny, elektroniku, kosmetiku, jídlo, nábytek nebo věci pro děti

Cílem výměn je, aby věci dostaly druhý život a zamezilo se zbytečnému plýtvání. Je škoda vyhazovat něco, co může ještě dál sloužit. Lokální výměna je velmi šetrným, ekologickým a udržitelným způsobem získávání věcí a ještě podporuje komunitní život. 

Jaké jsou ještě další možnosti?

Můžete také nabídnout své věci za odvoz na specializovaných stránkách jako třeba www.nevyhazujto.cz nebo www.vsezaodvoz.cz. Další osvědčenou možností je zeptat se charit, organizací nebo zvířecích útulků, jestli vaše věci nepotřebují a využít můžete i kontejnery na textil. Vyhození do popelnice by mělo být až tou poslední volbou. 

Napětí a zábava

Pro mnoho lidí je hledání věcí ve výměnných bazarech zábava. Díky napětí při pátrání po vytouženém kousku se téhle aktivitě často říká „lov“. Je to příležitost potkat se s lidmi, kteří sdílí podobné hodnoty a pohled na život. Užít si s nimi radost, když najdete nějaký pěkný kousek nebo když udáte něco, co se vám léta válelo ve skříni a teď to může skvěle sloužit někomu jinému. Výměnné bazary jsou také skvělou záminkou udělat si výlet do zajímavých míst, kam byste se normálně nevypravili.

Tak lovu zdar! 🙂