Uncategorized @cs

Zabalit batoh a hurá za dobrodružstvím

Léto je tu a s ním i chuť vzít batoh na záda a na chvilku někam zmizet. Každý, kdo si někdy balil batoh na několik dní dopředu ví, že úspora každého gramu přijde zádům náramně vhod. Ať už se tedy chystáte na několikadenní putování po horách, na jednodenní výlet s dětmi nebo chcete pláchnout rovnou k moři, máme tu pro vás tipy na spoustu vychytávek, jak si zabalit  co nejúsporněji a šetrně k přírodě.

Kosmetika musí být

Když se počítá každý gram, tak se rozhodně vyplatí sáhnout po kosmetických produktech bez vody. Na co nedáme dopustit?

  • Naše šampuky – báječně pění a rozhodně je doporučujeme využít  zároveň i jako mýdlo – parádní 2v1!
  • Pasta v tabletách – stačí rozkousat a začít čistit, dostatečná pěna se vytvoří i bez přidání další vody. Do přírody ideální! 
  • Kamenec – naprosto super vychytávka na cesty. Skvělý proti pocení (stačí namočit a aplikovat do podpaží), zklidní všechny druhy štípanců, vydezinfikuje drobné ranky a zastaví i drobné krvácení.
  • Mýdlo na nádobí a praní od Mýdlovaru – stačí kousek odříznout a je tu perfektní pomocník v boji s mastným ešusem či propoceným tričkem.
  • Bezoplachový kondicionér od Calthy – skvělý parťák nejen na fesťáky. Unavené vlasy s ním osvěží a provoní raz dva.

Praktická kosmetika na cesty – šampuky, kamenec, pasta v tabletách a mýdlo na nádobí (zdroj: bezobalu.org)

A pak tu máme jednu DIY vychytávku! Repelent, který by neměl chybět v žádném batohu do přírody. Stačí smíchat v lahvičce s rozprašovačem pár ingrediencí:

  • 20 kapek esenciálního oleje geranium
  • 10 kapek esenciálního oleje levandule
  • 10 kapek esenciálního oleje citronella
  • 5 kapek esenciálního oleje eucalyptus 
  • 120 ml alkoholu (čistého lihu nebo vodky), případně můžete alkohol namíchat půl na půl s vilínovým hydrolátem, jablečným octem nebo destilovanou vodu 

Směs řádně promíchejte a můžete aplikovat. Vyzkoušeno na vlastní kůži! Nezapomeňte důkladně protřepat před každým použitím a aplikovat každé 2-3 hodiny. Směs je prchavého charakteru a tak je zapotřebí pro hmyzáky nepříjemný parfém obnovovat.

Zero waste vychytávky

Bez vody to na výletě fakt nejde. Takže naprostý základ je láhev na vodu. Za nás vede termoska, která i v tom největším horku udrží vodu v pitelné teplotě. Navíc se do ní dá ráno přelít i táborákový čaj. 😉 Na cestu se nelze vydat ani bez řádné sváčy. My tu naši balíme do voskovaných ubrousků, které lze používat stále dokola během celého treku. Fajn jsou i nerezové boxy na jídlo. Schovají méně odolnou sváču, prázdné poslouží jako trezor na neposedné drobnosti v batohu a večer u táboráku jako jídelní servis z 5* hotelu. No a samozřejmě naše zbožňované látkové sáčky. Ideální na suché dobroty, či větší ordnung v batohu. Používat je můžete pořád dokola a váží jen pár gramů. 

Sušené ovoce a oříšky jsou lehké a vykouzlíte s nimi skvělou snídani. (zdroj: bezobalu.org)

Bezobalové dobroty

Tak na ty jsme obzvlášť pyšní a nejednou nás zachránily před kručením břicha. Samozřejmostí je sušené ovoce, ořechy nebo lifebarky. Namíchat si je můžete do vlastního pytlíku podle chuti. Super službu vám udělají i ořechová másla. Jsou super výživná, doplní energii a s kouskem ovoce vykouzlí přímo luxusní svačinu. A jestli vás už nebaví instantní kaše, tak to zkuste po našem a namíchejte si vlastní. Za nás vede:

  • rýžová/jáhlová/pohanková kaše/jemné vločky + sušené ovesné/kokosové mléko + sušené ovoce + ořechy + semínka + ořechové máslo
  • kuskus/polenta + sušená rajčata + zeleninový bujón + semínka + koření dle chuti

Pár tipů pro rodiče 

Vyrážíte na výlet s prckem a nevíte co s sebou za dobrotu? My máme jasno. Nejraději si mícháme vlastní pytlík sušeného ovoce a ořechů. Je to super rychlá svačina, která zasytí a dodá energii do dalších kilometrů. Vyzkoušet můžete i zdravější varianty sušenkových dobrot a doplnit je ovocem. Vybírat můžete například z pohankových perníčků, čoko kokosek, kačenek, či piškotů, nebo si udělat další osobitý mix. A to nejlepší na konec. Lifebarky jsou super vegan svačina bez lepku a přidaného cukru. Prostě tyčinky čistočistě jen ze sušeného ovoce a ořechů. 

Tak co, už máte sbaleno? Dejte nám vědět, jak se vám naše vychytávky osvědčily!