Uncategorized @cs

8 novinek letošního roku

Tenhle rok je pro nás ve znamení změn. Je za námi teprve jeho první polovina a už jsme stihli zavést několik velkých i malých novinek, kterými chceme přiblížit bezobalové nakupování co nejvíce lidem. Některé z nich jsou viditelné, jiných si jen tak nevšimnete. A tak jsme sepsali krátké shrnutí těch nejzajímavějších změn v Bezobalu od začátku roku 2022.

1. Zlevnili jsme

Hned na první místo musíme dát tu největší novinku ze všech – rozšířili jsme sortiment o levnější alternativy některých produktů. Od začátku vybíráme do sortimentu takové produkty, které respektují principy udržitelnosti. Hledáme kvalitní potraviny ze zdrojů, které jsou blízko, nejsou náročné na dopravu při jejich výrobě a dopravě nevzniká zbytečný odpad. Proto od roku 2019 nabízíme převážně BIO potraviny, které jsou pěstované bez pesticidů a jsou nejen šetrnější k půdě, ale především chutnější a zdravější pro tělo. Věříme totiž, že to je pro nás a budoucnost naší planety ta správná cesta. 

Aktuální situace, kdy ceny všeho letí nahoru, nás ale přesvědčila o nutnosti náš sortiment upravit. Proto jsme vedle BIO produktů začali nabízet i cenově dostupnější alternativy. Doufáme, že to otevře bezobalové nakupování ještě více lidem a společně ukážeme, že to jde i bez jednorázových obalů. Protože každý krok se počítá a spíš než pár dokonalých ekologů potřebujeme miliony lidí, kteří přispívají ke změně malými krůčky.

Mezi levnějšími potravinami najdete rýži, těstoviny, luštěniny, ovesné vločky, ořechy, oleje, semínka, kuskus, piškoty a mnoho dalšího.

2. Začali jsme přijímat stravenky

Možná se to nezdá, ale tohle pro nás byla velká změna. Dlouho jsme se stravenkám bránili, protože se nám ani za mák nelíbí, jak stravenkové společnosti fungují. Ale slyšeli jsme od vás, že placení stravenkami je důležité a tak jsme začátkem roku začali stravenky přijímat.

Uzavřeli jsme spolupráci se společnostmi Edenred a Sodexo, od kterých přijímáme jak papírové stravenky, tak elektronické stravenkové karty. Přijímáme také elektronickou kartu od společnosti Benefit+. Pokud máte stravenky, které zatím nebereme, tak se nám určitě ozvěte.

3. Zařadili jsme skvělé pečivo od Šťastné kozy

Od začátku roku jsme zavedli hned několik nových dodavatelů. Zmínit musíme pana Horského, který v České Republice již více jak 30 let vyrábí těstoviny ve výborné kvalitě a převážně z bio surovin. Ale největší radost máme ze spolupráce s berounskou vegetariánskou pekárnou Šťastná koza. Ta respektuje tradiční pekařské řemeslo a kromě spousty výborných sladkých i slaných výrobků peče ten nejkřupavější kváskový chleba, který jsme kdy ochutnali. Když ho budete skladovat v utěrce zabalené do sáčku či voskového pytlíku, tak vám vydrží krásně čerstvý i 5 dní. 

Pečivo od Šťastné kozy

Pečivo od Šťastné kozy máme na všech prodejnách (zdroj: bezobalu.org)

4. Znovu jsme otevřeli okénko na Hradčanské

Tohle je náš srdcový projekt. Dlouho jsme se chtěli otevřít víc do ulice a loni se to konečně podařilo. Otevřeli jsme okénko s občerstvením na naší prodejně na Hradčanské. Letos jsme ho ještě vylepšili a najdete u něj zbrusu nový nápis Kafe a koláček, který vlastnoručně vyrobila naše Domča. V okénku s občerstvením nabízíme poctivé koláče, fairtrade filtrovanou kávu, bio limonády a ovocné šťávy ve vratných lahvích. Prostě vše, co potřebujete pro rychlou a přitom kvalitní snídani nebo svačinu. 

5. Nabídli jsme levnější sklenice a látkové pytlíky

Moc dobře víme, že přechod na bezobalové nakupování vyžaduje určitou dávku invence a drobné změny v každodenním fungování. Chceme novým zákazníkům tuhle změnu co nejvíce usnadnit a jednou z cest je poskytnout vhodné nádoby pro opakované používání. Proto jsme snížili cenu plátěných pytlíků a sklenic, takže se teď každý může snadno vybavit a pohodlně nakupovat. Plátěný pytlík je přeci jen nejlepším a zároveň nejlehčím pomocníkem na cestě z nákupu domů a čistá sklenice nejkrásnější ozdobou bezobalové spižírny.

6. Vyšli jsme vstříc rodičům malých dětí

Pro rodiče malých dětí jsme nejen rozšířili sortiment, ale také jsme oživili kočárkovou slevu. Do sortimentu jsme zařadili několik druhů ovocných i zeleninových přesnídávek, dětský kečup, piškoty, kukuřičné křupky a další potraviny vhodné pro nejmenší. Pokud chcete svým dětem dopřát kvalitní potraviny v bio kvalitě a něco vám nabídce chybí, tak nám určitě dejte vědět. Rodiče s malými dětmi zároveň chceme podporovat i naší kočárkovou slevou. Ta platí na všech prodejnách Bezobalu pro nákupy s dětmi do 6 let ve všední dny od 8 do 11 hodin. Kromě slevy si můžete užít i pohodlnější a klidnější nákup v prázdnější prodejně. Slevě říkáme kočárková, ale nenechte se zmást – kočárek s sebou mít rozhodně nemusíte. 

7. Otevřeli jsme malou komunitní knihovnu

Za víc jak 8 let co Bezobalu provozujeme nás inspirovalo spoustu zajímavých knížek na téma zero waste, zdravého stravování, vaření a fermentování, smysluplné práce nebo ekologického zemědělství. Nechceme být knihkupectví, ale zároveň jsme vám chtěli zprostředkovat stejnou inspiraci, která pomohla nám. Proto jsme na prodejně na Vinohradech otevřeli malou komunitní knihovnu, kde si můžete knížky vypůjčit. A jak knihovna funguje? Knížku si můžete vzít rovnou z poličky a u pokladny jen řeknete vaše jméno a kontakt. Knihy půjčujeme na měsíc zdarma.

Komunitní knihovna Bezobalu Vinohrady

Komunitní knihovna Bezobalu Vinohrady (zdroj: bezobalu.org)

8. Přestali jsme na prodejnách nosit respirátory a můžeme se na sebe zase usmívat

Nošení respirátorů na prodejnách často způsobovalo komické situace. Až po zavedení tohoto opatření jsme si uvědomili, jak moc nám pohled na ústa pomáhá v porozumění. Určitě jste zažili pár situací, kdy jste se museli opakovat, protože přes respirátor nebylo pořádně rozumět. Respirátory jsme odložili a můžeme se na sebe zase usmívat.

Napadá Vás něco, co bychom měli v Bezobalu změnit, abychom mohli více zákazníkům pomoci v prevenci vytváření odpadů? Napište nám na bezobalu@bezobalu.org

 

Další články