Uncategorized @cs

Objevte kouzlo základních potravin

Možná jste už slyšeli, že je dobré jíst primární, základní potraviny. Ale co to vlastně je, proč jsou pro vás dobré a jaký mají vliv na vaše zdraví a peněženku?

Co to vlastně je základní potravina? 

Potravina v té nejpřirozenější formě, nezpracovaná a nebo minimálně zpracovaná. Ta, která neprošla složitým průmyslovým procesem, a proto si zachovala většinu výživových hodnot. Může být buď opravdu výživná bio, nebo nebio, která je ale stále zdravější než upravená potravina. Nemá dlouhé složení na obalu, protože neobsahuje zbytečné chemické náhražky, stabilizátory, barviva, zahušťovadla, nadbytek konzervačních látek, cukrů a dalších aditiv. 

Základní potraviny se liší místo od místa, ale je pro ně typická nižší cena a snadná dostupnost. Některé jsou jako základní používány pouze v obdobích nedostatku, chladné zimy nebo sucha. V čase úrody pak bývají základem stravy i jiné, právě dostupné potraviny.

A jak ušetřit?

Nakupovat kvalitní potraviny se sice může zdát drahé, ale základní potraviny jsou výživnější, než ty průmyslově zpracované, takže jich stačí méně. Utratíte tak srovnatelnou částku, a přitom podpoříte lokální farmáře, zdravou krajinu i své tělo. Opravdové jídlo je základem pro vaše fungování a imunitu. Získáváte z něj potřebné bílkoviny, vitamíny, minerály, sacharidy a vlákninu. Díky tomu máte dostatek energie, lepší náladu a obecně chuť do života. 

Vyplatí se vybírat hlavně sezónní potraviny. Vařte si a pečte doma a připravené jídlo noste sebou.  Snažte se vyhnout polotovarům, rychlému občerstvení, hotovkám, předraženým sladkostem plným cukru, bílému pečivu a za tepla zpracovaným olejům. 

Pokud někdy při nákupech nakoupíte více, než stihnete sníst a pak potraviny vyhazujete, tak na to máme osvědčený trik – vyrazit na nákup s plným žaludkem. To nás už mnohokrát zachránilo od zbytečně drahého nákupu. A kdybyste přece jen měli přebytky které nestihnete sníst, není nic snazšího, než je zamrazit na později. 

Co by nemělo chybět ve spíži?

  • Oříšky a semínka jsou skvělým zdrojem energie a praktická svačina. Výživnější a chutnější jsou pokud se namočí nebo opraží.
  • Luštěniny obsahují bílkoviny, vlákninu, minerální látky, sacharidy a ve spíži vydrží i několik let. Čočka, hrách, fazole nebo cizrna se hodí jako základ hlavního jídla, do polévky, salátu, pomazánky, jako příloha a nebo na klíčení (to je skvělé v zimě, když čerstvého sezónního jídla ubývá). 
  • Místo slazených limonád vyzkoušejte vodu, do které pro zpestření přidejte ovoce, mátu, okurku nebo domácí sirup.
  • Když chcete dochutit kaše nebo jogurt mimo letní ovocnou sezónu, skvěle poslouží mražené ovoce nebo marmelády. Třeba ta brusinková se hodí nejen na chleba, ale na sýrový talíř a k omáčkám. 
  • Pokud máte rádi pečivo, vybírejte to z celých zrn obilovin jako je žito, pšenice, ječmen, a z kvásku. 
  • Z mléčných výrobků si dopřejte ty tučnější – upokojí chutě a zasytí. Ty z etických volných chovů jsou ideální – třeba z farmy Bělečko.
  • Ne všechny zpracované potraviny jsou nevhodné. Šetrné způsoby zpracování prodlužují jejich trvanlivost. Zpestřete si jídelníček sterilizací upravenou zeleninou nebo ovocem, kysanými a pasterovanými produkty, fermentovanými sýry a zavařeninami. Vyzkoušejte třeba kimchi, které máme v našich prodejnách na váhu.
  • Z olejů doporučujeme olivový extra virgin do studené kuchyně a slunečnicový (konvenční, tedy v cenově příznivější variantě) na smažení. Olejů máme opravdu velký výběr, třeba dýňový, makový, kokosový, řepkový nebo konopný. Můžete si odlít malé množství a vyzkoušet, který vám nejvíc chutná – třeba jako zálivka v salátu.

Jak na každodenní stravování? 

I když jste unavení a nestíháte, ze zmíněných základních potravin si kdykoli snadno vytvoříte zdravá jídla, na kterých si opravdu pochutnáte. Není potřeba trávit dlouhé hodiny v kuchyni, díky plné chuti surovin vám stačí jednoduché a rychlé recepty. 

Náš oblíbený recept na snadné a rychlé jídlo:

Orestujte zeleninu (třeba tu sezónní ze Statku na soutoku) s trochou slunečnicového oleje a naší výbornou kvalitní sojovou omáčkou. Hodí se na to snad všechny druhy zeleniny – mrkev, zelí, kapustičky, cibule, česnek, ředkvičky, paprika, fazolky – i houby. S rýží a zasypané luštěninovými klíčky, to je opravdu lahůdka!

Na naši passatu s výbornými těstovinami od Horského také nedáme dopustit. Za čtvrt hodiny můžete servírovat jednoduché jídlo plné chuti.

K trvanlivým zásobám, které máte připravené doma stačí jen průběžně dokupovat i něco málo čerstvého, jako třeba sezónní zeleninu, ovoce nebo mléčné výrobky. Tím se výrazně rozšíří se vaše možnosti a vašemu tělu dodáte vše co potřebuje.

Kam pro kvalitní potraviny?

K nám do Bezobalu 🙂 A do bio, bezobalových, menších soukromých obchodů s potravinami, na farmářské trhy nebo přímo k ekozemědělci ve vašem okolí. Upřednostněte české výrobky a ideálně zahradničte sami. 

Zkrátka buďte svému jídlu blíž, jezte původní, lokální potraviny a jídla z nich připravená. Vraťte se zpátky ke skutečnému poctivému jídlu a užijte si všechny jeho chutě. Vaše rozhodnutí se projeví na nejen na ceně a na vašem zdraví, ale i na množství obalů.